default-header
HomeReferentiesHet is méér dan zorgen met een washandje

Het is méér dan zorgen met een washandje

Mijn hart ligt in de zorg. Ik werkte al bijna 20 jaar bij een grote zorgorganisatie toen Jeffrey en Suzanne mij vroegen deel te gaan uitmaken van hun team in De Bolder. Daar heb ik heel lang over na moeten denken. Waar ik werkte, was het fijn. Maar toen ik hoorde over de visie van Jeffrey en Suzanne en ik meegenomen werd in de flow van ‘het kan anders’, dacht ik: dit is wat ik ook wil!

Al twijfelde ik eerst of de zorg ook wel anders kan. De structuur en altijd maar jagen waren de dingen die wel een beetje in mij zaten. Ik heb echt moeten leren dat los te laten. Nu kan ik wel zeggen dat ik de zorg anders ben gaan zien. In De Bolder heb ik geleerd anders te kijken, anders te denken en vooral meer naar de bewoners te luisteren. Wat willen zij? Eén bewoner vertelde bijvoorbeeld dat hij heel graag wil gaan zwemmen. Dat regelen we dan. Als je dan ziet wat dat met iemand doet! Hij liet zelfs een traantje toen ik het hem vertelde. Dat vind ik zo mooi. En tien keer leuker dan alleen verzorgen. Zorg is heel belangrijk, daar signaleer je heel veel dingen en vertellen ze ook best veel, maar als je met een activiteit bezig bent of je hebt een gesprek met een bewoner alleen, krijg je meer achtergrond. Ze vertellen meer en jij luistert naar hen. Daar leer je weer van. Je gaat verder zoeken waarom iemand zo reageert. Elke dag is leuker, elke dag is anders. Het is zeker soms ook vermoeiend, maar je haalt er wel veel voldoening uit. Het is een voortdurend groeiproces.

Iedereen zegt: het kan niet, zoals jullie dat willen. Maar het kan wél! Dat mag ik gelukkig elke dag ervaren. Als je één dag in De Bolder werkt, proef je zelf wat wij dagelijks mogen proeven: rust, uitstraling en het centraal stellen van de bewoner. Het team dat er die dag staat, waarborgt dat de bewoners zich veilig en thuis voelen. Dat maakt ons werk heel erg mooi.

Mirjam Peters
verzorgende 3IG, verpleegkundige io, leerlingbegeleider, planner

Het is méér dan zorgen met een washandje

Genieten van je huisdieren kan gewoon bij De Bolder. Bewoners mogen hun huisdieren meenemen onder bepaalde voorwaarden.